Skip to content

Vertaalslag van competentie naar onderwijsactiviteit

maart 2, 2013Gisteren heb ik tijdens een studiedag ‘Modern leren‘ een workshop gehouden met als titel ‘Samen online leren! Hoe doe ik dat?‘. Ik had 7 Moodle leeractiviteiten klaar gezet om het samenwerkend leren principe duidelijk te maken. Nadat ze zichzelf online in groepen hadden verdeeld en deze direct in Moodle waren doorgevoerd, werden de activiteiten verder doorlopen. Hierna gingen we aan de slag met MCOM (Moodle Cursus Ontwerp Model). Dit model is een pragmatisch hulpmiddel om een cursus te ontwikkelen waarbij direct inzichtelijk is wat de verhoudingen zijn tussen bronnen, activiteiten, ondersteuning, klassikale activiteiten en de gekozen cursusstructuur.

Werken met MCOM geeft altijd veel aanleiding voor goede gesprekken over onderwijs, sociaal-constructivisme en competentiegericht onderwijs. De feedback die ik gisteren kreeg, is dat ze door deze workshop de praktische vertaalslag konden maken van competentiegericht onderwijs naar concrete onderwijsactiviteiten. De opleiding was wel competentiegericht opgezet, maar de docenten gaven nog steeds op dezelfde manier les. Het zelf ervaren van online samen leren en het reflecterende karakter van MCOM had hen flink in de goede richting geduwd.

Nu is het zaak dat de opleiding een aantal Moodle cursussen kan ontwikkelen die geheel in lijn liggen met de nieuwe onderwijsvisie en die als showcases gebruikt kunnen worden voor de verdere implementatie van het sociaal constructivisme binnen de gehele opleiding. Ik heb wel goede hoop op goed resultaat, want deze opleiding toont ook leiderschap. Steeds meer zie ik dat dit cruciaal is bij dit soort ontwikkelingen.

Moodle Cursus Ontwerp Model van Avetica

Over de auteur

Arnout Vree werkt sinds 2004 met Moodle en heeft zijn roots in het onderwijs. Hij is mede-oprichter en directeur van Avetica, geeft regelmatig trainingen en presentaties over Moodle en is voorzitter van de Ned-Moove. Arnout schrijft over de mogelijkheden van Moodle en ontwikkelingen op het gebied van ICT en leren. Soms met een kritische blik, maar altijd met de bedoeling dat online leren nog beter en leuk kan met het krachtige leerplatform Moodle. Volg hem op twitter via @ArnoutVree of op Google Plus.

Reacties

  1. Rob Houben maart 4, 2013

    Erg interessant Arnout. Die showcase wordt dat een interne of externe? Ben namelijk wel benieuwd.

  2. Arnout Vree maart 4, 2013

    Ik vermoed intern, want de opleiding moet ze zelf ontwikkelen. Maar het zet me wel aan het denken hoe we meer kunnen laten zien hoe de vertaalslag gemaakt kan worden.

Geef een reactie

Required

Required

Optional


vijf × 4 =

Bijdragen aan Moodle

Lijkt het jou wat om met ons mee te bloggen over Moodle? We zoeken enthousiaste bloggers die ons helpen de laatste nieuwtjes en praktijksituaties over Moodle op Moodlefacts te plaatsen. Interesse?

Lees meer hoe je kan bijdragen aan Moodle.


Over Moodlefacts

Moodlefacts wil het gebruik van Moodle in Nederland en België bevorderen met informatie en inspiratie over het meest gebruikte open source LMS ter wereld.

Lees meer over dit initiatief van Avetica.

Avetica, Moodle expert